Selnica, Republika Hrvatska
Ponedjeljak, srijeda, petak od 09.00 – 12,00; Utorak, četvrtak od 14,00 - 17,00; Prva subota u mjesecu od 9,00 – 11,00
Fiksni tečaj konverzije: 1 euro = 7,53450 kuna.
Želite li prijaviti nepravilnosti kod trgovca vezano za uvođenje eura to možete direktno Državnom inspektoratu OVJDE ili pošaljite prijavu nama U NASTAVKU.

„Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“ - izvješće za srpanj –

Srpanj je trinaesti mjesec po redu u kojem se provjeravaju cijene proizvoda s popisa a dvanaesti u kojem se provjerava ispravnost preračunavanja i zaokruživanja cijena kao i da li je cijena dvojno iskazana. Mogli smo primijetiti da je u srpnju došlo do blagog rasta cijena manjeg broja proizvoda i to  hrane, poskupjelu su  junetina s kostima, svinjski but bez kosti, mrkva, krumpir, čips, napolitanke te pivo.

Na policama ovaj mjesec u nekim trgovinama nije bilo kupusa, piletine i ulja. Možemo zaključiti da neke veće nestašice određenih proizvoda ipak nema kao što je to bilo u prvim mjesecima godine najavljivano.

U srpnju i dalje  nema poslovnih subjekata koji bi se našli na listi nepravilnosti iako su porasti cijena uočeni no i dalje vrijedi da je  dokazivanje da je porast vezan uz euro je dugotrajan postupak te je potrebno prijavu potkrijepiti dokazima s kojima mi ne raspolažemo.

Ovaj mjesec poštivanje načela Etičkog kodeksa provjerili smo kod 22 subjekta i svi se i dalje pridržavaju načela. Pozivamo i sve Vas da i sami unesete pohvalu ili pritužbu u sustavu Etičkog kodeksa kako bi potaknuli što više poslovnih subjekata na primjenjivanje poštene poslovne prakse i poštivanje potrošača.

U nastavku izvješća donosimo vam detaljnije pojašnjenje uz grafičke prikaze za ugodnije čitanje.

IZVJEŠĆE ZA SRPANJ - Opisni dio izvješća za srpanj 2023. godine (pdf)